Bel ons

Augmented Reality

Eind 2008 zag ik voor het eerst een toepassing van augmented reality: een advertentie voor auto. Je moest naar de goede website gaan, de advertentie voor je webcam houden en dan zag je de auto op het scherm alsof hij op het papier stond. Kun je het nog volgen?

AR vanaf papier

Het was allemaal nogal ingewikkeld met papier, scherm, webcam en website. En dan stond er een auto op het papier. Maar het bleef wel hangen, wat een leuke technologie waarmee werkelijkheid en fictie door elkaar gingen lopen.
Inmiddels bevat elke mobiele telefoon zijn eigen camera en ben je niet meer afhankelijk van een webcam. Zelfs het scherm van je desktop computer heb je niet meer nodig, want ook dat zit op je mobiele telefoon. Dat opende een hele reeks van nieuwe toepassingen voor augmented reality (AR).

Mobiele AR

Het Nederlandse bedrijf Layar was een van de eerste die met nieuwe toepassingen kwam die hier gebruik van maakte. Met behulp van de GPS op je telefoon projecteren zij hun augmented reality in ‘layars’ bovenop het beeld dat de camera van je telefoon al laat zien. Nadeel: GPS is niet heel erg nauwkeurig. Het vereiste dus nogal wat pielen voordat het beeld precies goed stond.
Midden vorig jaar vond Tesco in Korea het ‘boodschappen doen’ opnieuw uit. Ze printten al hun producten op een poster die ze ophingen in de metro. Elk product was voorzien van een QR-code. Reizigers konden die code scannen en het product direct toevoegen aan hun winkelmandje. Shoppen terwijl je wacht op de metro! Bij thuiskomst al bezorgd.

AR met beeldherkenning

Op 5 mei vorig jaar werd Aurasma gelanceerd en sinds september is het bijna geen dag stil rond deze nieuwe loot aan de tak van Autonomy/HP. Aurasma levert mobile augmented reality, maar gebaseerd op beeldherkenning in plaats van GPS. Met een browser-app scan je een beeld, dat wordt herkend en op basis daarvan wordt er een afbeelding, animatie, video of volledige HTML5 pagina over het actuele camerabeeld heen getoond. Zelfs 3D animatie hoort tot de mogelijkheden. Bovendien is de locatie bekend, dankzij GPS, en kan er dus locatie-afhankelijk én gepersonaliseerd content getoond worden aan de gebruiker.

Wat brengt de toekomst?

Nu wordt het interessant. Nu wordt het tijd om mee te gaan doen. Het scannen van een beeld is niet ingewikkelder dan het maken van een foto met je mobiele telefoon. De AR pagina wordt razendsnel geladen en blijft het originele beeld volgen ook als je je telefoon beweegt.
Het is tijd om creatief te worden. Wat zijn de nieuwe toepassingen die mogelijk zijn? Posters en een platform zoals AdOn waar je gevonden AR reclames kunt bediscussiëren en delen. Legoverpakkingen die al tonen welk product erin zit. Een winkel die zijn etalage omtovert in een 2e winkel. We zijn nog maar net begonnen en waar zullen we over 5 jaar staan?

26-01-2012
, ,