Bel ons

8 keer Window Shopping 2.0

Met de opkomst van online shoppen wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar vernieuwing van de offline shopping ervaring. Kunnen we wat online zo aantrekkelijk maakt combineren met de oude aantrekkingskracht van ‘brick & mortar’? Wat zijn de ingrediënten die we kunnen gebruiken hierbij?
De afgelopen jaren heb ik heel wat voorbeelden langs zien komen. En nu ik ze zo op een rijtje zet is er een duidelijke trend te ontdekken. Online technologie wordt ingezet om offline op te leuken. Soms is het niet meer dan dat, maar soms zie je ook écht iets nieuws.

Virtuele kleren

In november 2007 is er de Nuit blanche waar kunstenaar Andy Morris experimentele AR technieken gebruikt zodat bezoekers virtueel kleding kunnen passen. De bediening met handgebaren door de bezoeker levert levendige taferelen op.

Dit concept van virtueel kleren passen is in oktober 2009 verder uitgewerkt in de AR fitting room. Met een veel grotere set aan handgebaren kan de consument in de winkel kleding passen. Het AR model beweegt precies met de bezoeker mee en de kleding zit als gegoten. Mijn vermoeden is dat het om een concept studie gaat hier en geen echt werkend product, anders hadden we dit al lang in de winkels en op internet gezien, toch?

Locatie, locatie, locatie

Mobile maakt voor het eerst opgang in december 2009 met de Product Finder. Hier wordt locatie toegevoegd aan de mix met augmented reality om mensen te helpen de weg naar de winkel te vinden. De augmented reality experience eindigt dan bij het binnengaan van de winkel.
Het Interactive shop window is vervolgens een mogelijkheid om de experience verder te laten gaan. Een mooiere versie van de eerder genoemgde Nuit Blanche, maar zonder echte augmented reality. Deze interactieve etalage vereist wel een investering in hardware omdat het met touch screens werkt. In een onverdekt winkelcentrum dat ’s avonds wordt afgesloten is dat wellicht te doen, maar aan de straat is dit wellicht te vandalisme-gevoelig.

Kopen uit de etalage

Dan komt in juni 2011 Tesco met een nieuwe manier van shoppen: consumenten kunnen door het scannen van een QR code direct bestellen vanaf de poster op de muur in een metrostation. In de avondspits besteld, een uurtje later af te halen bij de lokale supermarkt. Hoe lang zal het nog duren voordat we dat ook in Nederland zien? De discussie over afhaalpunten is al gestart een tijdje geleden.

In september 2011 wordt alweer een nieuwe stap gezet in augmented reality. De campagne voor Net-a-porter van Karl Lagerfeld wordt ondersteund met een augmented reality toepassing waarbij consumenten zich vergapen voor de etalages van winkels verspreid over 3 lokaties wereldwijd. Ze scannen de producten in de winkel en krijgen er direct op hun mobiele telefoon meer informatie over. Als prijs krijgt een in de zoveel klanten het product gratis. En dat levert veel media-aandacht en blije klanten.
De maand erop, we schrijven oktober 2011, heeft Debenhams een nieuwe actie waarbij markante Britse monumenten tijdelijk worden omgetoverd tot ‘Debenhams Store’ met behulp van augmented reality. Hier wordt voor het eerst locatie gebruikt, niet om de weg te wijzen naar een traditionele bestaande winkel, maar om in de fysieke wereld nieuwe popup winkels te creëren.
In februari 2012 is ook een nieuw augmented reality concept in Nederland geïntroduceerd om met name leegstaande winkelpanden toch een doel te geven. In de etalage zijn mini-versies opgenomen van online winkels. Scan je de QR code, dan beland je bij die online winkel.

De wereld is je etalage!

Samenvattend biedt mobile augmented reality de mogelijkheid om 24 uur per dag de winkel open te hebben door de mogelijkheid om een poster of etalage te veranderen in een online winkel. Is het niet de brick&mortar versie, dan wel een interactieve etalage die doorverwijst naar de (mobiele) website. Het gebruik van locatie biedt de mogelijkheid om op een creatieve manier bezoekers naar de traditionele winkel te brengen. Dat kan via een ‘product finder’, maar als dat gekoppeld wordt met triggers in de omgeving in de vorm van posters is dat veel sterker. Een poster of markante fysieke locatie kan echter ook zelf (online) winkel worden waarmee een traditioneel marketing kanaal verandert in een verkooppunt.
De campagnes die hier de komende jaren mee gevoerd gaan worden gaan absoluut nog onze aandacht trekken!

18-04-2012
, , , ,