Bel ons

TEDxBrainport augmented reality photo shoot

“Didn’t you just love the animated photo’s in the Harry Potter books? During TEDxBrainport you can get you own animated photo at the Dutch Rose Media photo studio. Make sure to download the app AdOn from Apple Store or Google Play before you enter a world of magic.”
Dat was de aankondiging van de stand van Dutch Rose Media bij TEDxBrainport. TED is een nonprofit organisatie toegewijd aan ideeën die het delen waard zijn. Tijdens TEDxBrainport waren er naast de TED-talks ook TED-experiences, stands waar de toekomst vandaag al te beleven was.

De magiek

In netto 90 minuten hebben we in onze TED-stand van 60 mensen een augmented reality foto gemaakt. Dat wil zeggen, je ziet een gewone foto op papier, maar als je er met de app AdOn naar kijkt, dan komt de foto tot leven en zie je de persoon op de foto bewegen, zwaaien, de duimen opsteken of kushandjes uitdelen. Het effect is net zoals beschreven in de Harry Potter boeken, waar het de normaalste zaak van de wereld is dat mensen op foto’s kunnen bewegen.agiek

Om de magische beleving door te zetten hebben we een volledige fotostudio ingericht, met lampen, rekwisieten van een kasteel en een heuse camera obscura opstelling. De mensen mochten plaatsnemen in een stoel en zwaaien naar de magische camera. Binnen 5 seconden was de augmented reality foto geschoten en moest daarna alleen nog worden uitgeprint.

De techniek achter de magiek

Achter de schermen gebeurde er natuurlijk meer dan een foto maken en uitprinten. In feite was er in de camera obscura een hedendaagse videocamera verstopt die via  een USB-kabel verbonden was met een laptop. Op die laptop werd de video gesplitst in een afbeelding van het eerste frame van de video en een video die gebruikt werd als overlay. De afbeelding werd geprint op fotopapier. De overlay werd via de augmented reality developer studio gekoppeld aan de foto. Na publicatie gaf dat het resultaat dat de video gestart werd na het scannen van de foto. Omdat de start van de video gelijk was aan de foto lijkt het dan bij scannen zo dat de foto “ineens” begint te bewegen, met een groot wow-effect bij de kijkers.

Developer studio

De belangrijkste reden dat we in staat zijn om zoveel ad-ons in zo’n korte tijd te maken is het gebruik van de developer studio van Aurasma. Geen ftp naar een database, maar een volwassen ontwikkelomgeving waarin je met drag & drop de  triggers aan de overlays koppelt en zo een unieke ad-on maakt.

08-06-2012
, ,