Bel ons

Rietveld feat. Lady Aïda

Een spectaculaire ontmoeting: niemand minder dan Gerrit Rietveld himself maakt met behulp van de nieuwste technologie zijn opwachting en staat op magische wijze DJ Lady Aïda en de passanten persoonlijk te woord! Hoe augmented reality het onmogelijke mogelijk maakt.
Lady Aïda is benoemd tot curator van het Rietveld bushokje aan de Wal in Eindhoven. In dit jaar is het ook precies vijftig jaar geleden dat aan Gerrit Rietveld de opdracht werd verleend een publiciteitsmedium te ontwerpen voor de gemeente Eindhoven. Lady Aïda gebruikt het bushokje, net als Rietveld, ook als communicatiemiddel, maar dan in web 2.0 met social media platforms als microblogdienst Twitter, Youtube en Facebook. Het doel is om pop-ups in allerlei uiteenlopende vormen via crowdsourcing en crowdfunding te laten ontstaan rondom de bushalte. Augmented reality is dan bij uitstek een geschikte techniek om in te zetten.

Magisch Realisme

De beste AR toepassingen maken gebruik van de al aanwezige achtergrond en integreren de digitale toevoeging zodat er een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Waar magisch realisme dat doet voor literatuur en schilderkunst kan AR dat doen voor digitale kunst. In de literatuur gaat het om boeken als ‘De trap van steen en wolken’ van Johan Daisne, waarin in het boek een verhaal wordt geschreven maar waar beide werelden uiteindelijk door elkaar heen lopen. Het kan niet, maar het lijkt zó echt dat je gaat twijfelen. In de schilderkunst zie je dat ook: bij Carel Willink of bij Patricia van Lübeck waar de goudvissen naar adem happend door de straat zwemmen. Dat willen we ook met augmented reality bereiken: die verbazing over wat je ziet gebeuren in de wereld om je heen. Zo mooi, zo verrassend, dat je zou willen dat het werkelijkheid is.

Rietveld bushokje in Eindhoven

Dankzij Lady Aïda kregen wij van Dutch Rose Media de kans om te laten zien wat digitaal magisch realisme kan doen. In het bushokje hangt een beroemde foto van Gerrit Rietveld, waarin hij neerkijkt op een maquette van een door hem ontworpen huis. Zou het dan niet magisch zijn als er iemand door dat huis zou lopen? En zouden we Rietveld dan geen gesprek kunnen laten voeren met de persoon in het huis? Ja dus! Aïda vond met enig speurwerk audiobanden van Rietveld en met 4 quotes van hem konden we een gesprek samenstellen over een van zijn stoelen, techniek en innovatie. We hebben een echte Rietveld stoel geleend en Aïda gefilmd met die stoel in gesprek met Rietveld. Die film konden we vervolgens naadloos toevoegen in een van de ruimtes in de maquette op de foto. En het resultaat moge duidelijk zijn: Rietveld feat. Lady Aïda.

Mijn kinderen hebben al sinds ze kunnen praten ‘speciale schijfjes’ bedacht die ze voor hun ogen doen en dan kunnen ze alles zien wat ze bedenken. Ze zien wat opa en oma aan het doen zijn, 50km verderop. Ze zien kabouters en elfjes. Ze zien de zon schijnen als het regent. En nu bestaan deze schijfjes echt! Het is je mobiele telefoon waarmee je de wereld beschouwt en kunt zien wat jíj wilt. Geweldig toch?

Deze speciale “ontmoeting” met Gerrit Rietveld kon mede tot stand worden gebracht dankzij de medewerking van VPRO, Hank Onrust en met toestemming van Pyotr van Moock.

Een spectaculaire ontmoeting: niemand minder dan Gerrit Rietveld himself maakt met behulp van de nieuwste technologie zijn opwachting en staat op magische wijze DJ Lady Aïda en de passanten persoonlijk te woord! Hoe augmented reality het onmogelijke mogelijk maakt.
Lady Aïda is benoemd tot curator van het Rietveld bushokje aan de Wal in Eindhoven. In dit jaar is het ook precies vijftig jaar geleden dat aan Gerrit Rietveld de opdracht werd verleend een publiciteitsmedium te ontwerpen voor de gemeente Eindhoven. Lady Aïda gebruikt het bushokje, net als Rietveld, ook als communicatiemiddel, maar dan in web 2.0 met social media platforms als microblogdienst Twitter, Youtube en Facebook. Het doel is om pop-ups in allerlei uiteenlopende vormen via crowdsourcing en crowdfunding te laten ontstaan rondom de bushalte. Augmented reality is dan bij uitstek een geschikte techniek om in te zetten.

Magisch Realisme

De beste AR toepassingen maken gebruik van de al aanwezige achtergrond en integreren de digitale toevoeging zodat er een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Waar magisch realisme dat doet voor literatuur en schilderkunst kan AR dat doen voor digitale kunst. In de literatuur gaat het om boeken als ‘De trap van steen en wolken’ van Johan Daisne, waarin in het boek een verhaal wordt geschreven maar waar beide werelden uiteindelijk door elkaar heen lopen. Het kan niet, maar het lijkt zó echt dat je gaat twijfelen. In de schilderkunst zie je dat ook: bij Carel Willink of bij Patricia van Lübeck waar de goudvissen naar adem happend door de straat zwemmen. Dat willen we ook met augmented reality bereiken: die verbazing over wat je ziet gebeuren in de wereld om je heen. Zo mooi, zo verrassend, dat je zou willen dat het werkelijkheid is.

Rietveld bushokje in Eindhoven

Dankzij Lady Aïda kregen wij van Dutch Rose Media de kans om te laten zien wat digitaal magisch realisme kan doen. In het bushokje hangt een beroemde foto van Gerrit Rietveld, waarin hij neerkijkt op een maquette van een door hem ontworpen huis. Zou het dan niet magisch zijn als er iemand door dat huis zou lopen? En zouden we Rietveld dan geen gesprek kunnen laten voeren met de persoon in het huis? Ja dus! Aïda vond met enig speurwerk audiobanden van Rietveld en met 4 quotes van hem konden we een gesprek samenstellen over een van zijn stoelen, techniek en innovatie. We hebben een echte Rietveld stoel geleend en Aïda gefilmd met die stoel in gesprek met Rietveld. Die film konden we vervolgens naadloos toevoegen in een van de ruimtes in de maquette op de foto. En het resultaat moge duidelijk zijn: Rietveld feat. Lady Aïda.

Mijn kinderen hebben al sinds ze kunnen praten ‘speciale schijfjes’ bedacht die ze voor hun ogen doen en dan kunnen ze alles zien wat ze bedenken. Ze zien wat opa en oma aan het doen zijn, 50km verderop. Ze zien kabouters en elfjes. Ze zien de zon schijnen als het regent. En nu bestaan deze schijfjes echt! Het is je mobiele telefoon waarmee je de wereld beschouwt en kunt zien wat jíj wilt. Geweldig toch?

Deze speciale “ontmoeting” met Gerrit Rietveld kon mede tot stand worden gebracht dankzij de medewerking van VPRO, Hank Onrust en met toestemming van Pyotr van Moock.

10-07-2012
, , , ,