Bel ons

3 tips voor het maken van Augmented Reality Kerstkaarten

Wilde jij die ook maken, de bewegende foto’s uit de Harry Potter boeken? Foto’s in kranten of schilderijen aan de muur waarop de mensen vrijelijk bewegen en praten. Zo kon Harry via een foto met zijn ouders praten. Pure fictie, zou je zeggen. Maar niets is minder waar! Het kan écht! De afgelopen weken ben ik veel op pad geweest met mijn nieuwe systeemcamera, een Nikon J1. Systeemcamera’s zijn de nieuwste tussenvorm tussen een gewone digitale camera en een spiegelreflex camera (1). En deze camera is perfect voor het maken van Harry Potter foto’s, foto’s waarop de mensen bewegen.

Harry Potter foto

Om een Harry Potter foto te maken heb je een video nodig en een foto op papier. De video wordt gebruikt om de bewegende mensen te laten zien en Augmented Reality zorgt ervoor dat de video begint te spelen op het moment dat de foto bekeken wordt via het scherm van een mobiele telefoon of tablet. Als je er dan voor zorgt dat het eerste beeld van de video gelijk is aan de foto, dan lijkt het net alsof de persoon op de foto begint te bewegen. Bekijk het volgende voorbeeld maar eens.

Het mooie aan systeemcamera’s is dat ze een hoge resolutie foto kunnen maken, terwijl je tegelijkertijd filmt in full HD. Dat betekent dat je een foto kunt maken die perfect bij de film past, precies wat je nodig hebt voor een hele mooie Harry Potter foto.

Laat de video opname doorlopen

In de praktijk moet je wel op veel details letten als je hiermee aan de slag gaat. Je filmt en fotografeert gelijktijdig. Het is verstandig om als eerste de opname van de video al aan te zetten en gewoon door te laten lopen. Het stoppen/starten van de video en ook nog foto’s maken tegelijk is teveel van het goede. Het teveel aan video kun je later gewoon wegknippen.

In stilte aftellen

Als fotograaf ben je niet gewend rekening te houden met geluid, maar bij video speelt geluid een grote rol. De geluidopname van de Nikon J1 is niet zijn sterkste punt. Als het op geluid aankomt, dan heeft de Nikon V1 de mogelijkheid een externe microfoon aan te sluiten maar de J1 niet. Dat verschil had ik nog niet als belangrijk op mijn lijstje staan toen ik de keuze voor de J1 maakte. Bij het maken van een Harry Potter foto staat de video al aan maar tel je in stilte met gebaren af naar het moment dat de foto wordt gemaakt en dat de personen in beeld starten met het uitspreken van hun tekst voor de video.

Rust aan begin en einde

Wat ik doe is dat ik bij het aftellen op ‘2’ de foto maak, dat zorgt ervoor dat de video 1 seconde stilte heeft aan het begin. Dit zorgt ervoor dat de overgang van foto naar video nog soepeler verloopt. De mobiele telefoon toont eerst de foto en na herkenning van het beeld legt hij de video daarover heen. De video blijft dan nog die ene seconde stil staan en moffelt daarmee de overgang van beeld naar video weg.
Zo ook aan het einde van de video opname, stop de opname niet direct met het uitspreken van het laatste woord. Laat nog even 1 seconde doorlopen om een te plots einde te voorkomen.

Wat wordt jouw augmented reality Kerstkaart?

En dan is het op zoek naar originele ideeën voor je augmented reality kerstkaart. Veel winkels hebben hun Kerstafdeling al ingericht. Voor de ultieme Kerstsfeer kun je vragen of je daar opnames mag maken. Ben je een beetje handig met iMovie of een andere video editor? Dan kun je er Kerstmuziek onder zetten en teksten als ‘Vrolijk Kerstfeest’. Begin de kaart met een kadootje in beeld en laat op video je kinderen uit de doos opspringen. Je fantasie is de grens.
Mocht je geen systeemcamera hebben, dan is er geen man over boord. De standaard aanlevering bij Dutch Rose Media voorziet erin dat je alleen een video aanlevert. Onze software zoekt dan in de video naar de beste startfoto om af te drukken. Dan heb je alsnog een foto met resolutie 1920×1080.

(1) Volgens kieskeurig.nl: Systeemcamera’s zijn een kleinere variant van de welbekende digitale spiegelreflexcamera’s (SLR). In een conventionele digitale SLR zit een opklapbare spiegel. Deze spiegel zit tussen de lens en het lichtgevoelige gedeelte (CCD / CMOS) in. Op het moment dat een foto gemaakt wordt klapt deze spiegel omhoog zodat het licht vanuit de lens op de CMOS valt. Nadeel van deze constructie is dat het nogal een groot onderdeel in de digitale SLR vormt. Tevens is het een mechanische constructie. Het kost dus tijd om de spiegel omhoog te klappen. In een systeemcamera kan door middel van een andere constructie de spiegel weggelaten worden. Hierdoor kijk je niet meer echt door de lens. Voordeel van deze constructie is wel dat de behuizing een stuk kleiner kan zijn.

02-11-2012
,