Bel ons

Magisch Realisme gaat digitaal

Soms zou je willen dat de wereld een beetje mooier was. Of in ieder geval dat je het gevoel hebt dat dit op magische wijze tot stand kan komen. Gewoon dat er méér bestaat dan op het eerste oog zichtbaar is. Afgelopen jaar hebben we een belangrijk stap gezet in het creëren van een magische toevoeging aan de soms grijze werkelijkheid.

Soms zou je willen dat de wereld een beetje mooier was. Of in ieder geval dat je het gevoel hebt dat dit op magische wijze tot stand kan komen. Gewoon dat er méér bestaat dan op het eerste oog zichtbaar is. Afgelopen jaar hebben we een belangrijk stap gezet in het creëren van een magische toevoeging aan de soms grijze werkelijkheid.

Magisch Realisme

In de literatuur en de kunst is er een stroming genaamd ‘magisch realisme’. Op de middelbare school verslond ik al de boeken van Johan Daisne en Hubert Lampo. Boeken die zich leken af te spelen in de gewone wereld, maar waar fictie en werkelijkheid zich vermengden tot een wereld die echt leek maar waarin toch alles mogelijk bleek.

In de kunst is het ‘magisch realisme’ van oudsher onheilspellend, zie bijvoorbeeld de werken van Carel Willink. Maar het hoeft niet noodzakelijkerwijs donker: Patricia van Lubeck schilderde met fotografische echtheid goudvissen die door de straten zwemmen.
Nou weet ik niet hoe jullie de wereld bekijken, maar ik weet nog heel goed hoe het voelde toen ik de eerste keer Jurassic Park in de bioscoop had gezien en naar buiten liep. Ik had totaal niet vreemd opgekeken als er toen een met zijn lange nek zwaaiende Brachiosaurus door de straat kwam stampen. Ik had het gevoel dat het kon!

Digitale werkelijkheid

Met behulp van technieken (verhalen, schilderen) kunnen we creëren wat we willen. In de film maken we al 20 jaar gebruik van digitale techniek om dinosaurussen tot leven te laten komen. Nu kunnen we ook een digitale werkelijkheid creëren, maar dan een die toegankelijk is met behulp van onze mobiele telefoons.
De term ‘digitale werkelijkheid’ is eigenlijk net zo’n merkwaardige term als ‘magisch realisme’. Hoe kan iets dat digitaal is ook werkelijk zijn? Is het een tweede scherm ervaring, zoals bij populaire TV programma’s als de X-factor nu zo populair is? Of wordt de digitale wereld langzaam onze werkelijkheid?

Werkelijk digitaal

Hoe gaaf zou het zijn als je kijkend met je mobiel, of desnoods met zo’n foeilelijke Google-bril op, meer informatie kunt krijgen over het object waar je naar kijkt? Of dat je door het bos loopt en de draken en kabouters komen op je af? Of door een straat en de goudvissen zwemmen je tegemoet? Oh wacht even. Dat is nu nét wat wij doen bij Dutch Rose Media!Magisch Realisme

In de literatuur en de kunst is er een stroming genaamd ‘magisch realisme’. Op de middelbare school verslond ik al de boeken van Johan Daisne en Hubert Lampo. Boeken die zich leken af te spelen in de gewone wereld, maar waar fictie en werkelijkheid zich vermengden tot een wereld die echt leek maar waarin toch alles mogelijk bleek.

In de kunst is het ‘magisch realisme’ van oudsher onheilspellend, zie bijvoorbeeld de werken van Carel Willink. Maar het hoeft niet noodzakelijkerwijs donker: Patricia van Lubeck schilderde met fotografische echtheid goudvissen die door de straten zwemmen.
Nou weet ik niet hoe jullie de wereld bekijken, maar ik weet nog heel goed hoe het voelde toen ik de eerste keer Jurassic Park in de bioscoop had gezien en naar buiten liep. Ik had totaal niet vreemd opgekeken als er toen een met zijn lange nek zwaaiende Brachiosaurus door de straat kwam stampen. Ik had het gevoel dat het kon!

Digitale werkelijkheid

Met behulp van technieken (verhalen, schilderen) kunnen we creëren wat we willen. In de film maken we al 20 jaar gebruik van digitale techniek om dinosaurussen tot leven te laten komen. Nu kunnen we ook een digitale werkelijkheid creëren, maar dan een die toegankelijk is met behulp van onze mobiele telefoons.
De term ‘digitale werkelijkheid’ is eigenlijk net zo’n merkwaardige term als ‘magisch realisme’. Hoe kan iets dat digitaal is ook werkelijk zijn? Is het een tweede scherm ervaring, zoals bij populaire TV programma’s als de X-factor nu zo populair is? Of wordt de digitale wereld langzaam onze werkelijkheid?

Werkelijk digitaal

Hoe gaaf zou het zijn als je kijkend met je mobiel, of desnoods met zo’n foeilelijke Google-bril op, meer informatie kunt krijgen over het object waar je naar kijkt? Of dat je door het bos loopt en de draken en kabouters komen op je af? Of door een straat en de goudvissen zwemmen je tegemoet? Oh wacht even. Dat is nu nét wat wij doen bij Dutch Rose Media!

10-05-2013
,