Bel ons

Een boek over Augmented Reality

“Je moet eens een boek schrijven over Augmented Reality! Jij hebt zoveel mooie verhalen over AR, die moet je delen met iedereen.” Nou, een artikel is al een hele bevalling voor mij. Laat staan een heel boek. Maar als ik dan nu toch aan het schrijven ben, wat zou ik dan in een boek over Augmented Reality zetten?”

Augmented Reality is een blijvertje

Ik denk dat je moet beginnen met een hoofdstuk achtergrond en historie om de technologie een plaats te geven in de ontwikkelingen van de laatste decennia, omdat je daarmee kunt de verwachting kunt onderbouwen dat deze technologie een blijvertje is. Er zijn genoeg argumenten voor die stelling: Internet of Things gaat over het toevoegen van een context aan objecten buiten je computer bijvoorbeeld. Of wat dacht je van Information Overflow: we willen allemaal alleen nog maar informatie die toegesneden is op de vraag waar we op dat moment op die plaats mee zitten. Technische drempels die met elke nieuwe generatie apparaten al worden verlaagd: processorsnelheid, geheugen, maar ook beschikbare bandbreedte overal en altijd. Nee, met augmented reality komt het wel goed.

AR platformen

Er zijn op dit moment een aantal verschillende Augmented Reality platformen in de wereld. Elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Omdat de technologie nog enorm in ontwikkeling is heeft het voor een boek natuurlijk weinig zin om de huidige stand van zaken weer te geven. Dat moet via een medium dat vluchtiger is. Hé, dat doen we in een augmented reality tabel die we in het boek zetten: altijd up to date!

In een boek wil je je publiek een algemeen begrip meegeven van de technologie: welke elementen zijn belangrijk, hoe werkt het in het algemeen, waar moet je op letten. Je publiek moet na het lezen van een boek eigenlijk zelf in staat zijn om de nieuwe ontwikkelingen in de technologie te volgen en te duiden. Op het techische niveau gaat het dan om begrijpen hoe trigger – AR brug en doel met elkaar verbonden zijn, hoe de flow van de content is en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen.

Zien is geloven

Maar de grote meerwaarde van het boek moet zitten in het hoofdstuk over toepassingen. In mijn ervaring is het zo dat het begint te borrelen in hun hoofd als mensen een aantal relevante voorbeelden hebben gezien. En juist die relevante voorbeelden maken augmented reality meer dan digitale plakplaatjes en zijn de belangrijkste reden dat ik denk dat AR een blijvertje is.

Hoe maak je dan dat het boek niet een saaie opsomming wordt waarbij het laatste hoofdstuk pas leuk is? Het boek moet andersom: begin bij de beleving die AR bij mensen teweeg brengt. En creëer daarmee de vragen naar de rest van het boek. Vragen zoals: hoe werkt het, blijft deze technologie, welk platform moet ik gebruiken.

Om AR te laten zien voorzie je het boek van zijn eigen AR toepassingen, en je zet er ook een verrassingsvoorbeeld in dat elke maand wijzigt. Dan blijft het boek langer interessant voor mensen.

Goh, als ik het zo beschrijf wordt dat best een leuk boek. Weet er iemand nog een uitgever?

Augmented Reality is een blijvertje

Ik denk dat je moet beginnen met een hoofdstuk achtergrond en historie om de technologie een plaats te geven in de ontwikkelingen van de laatste decennia, omdat je daarmee kunt de verwachting kunt onderbouwen dat deze technologie een blijvertje is. Er zijn genoeg argumenten voor die stelling: Internet of Things gaat over het toevoegen van een context aan objecten buiten je computer bijvoorbeeld. Of wat dacht je van Information Overflow: we willen allemaal alleen nog maar informatie die toegesneden is op de vraag waar we op dat moment op die plaats mee zitten. Technische drempels die met elke nieuwe generatie apparaten al worden verlaagd: processorsnelheid, geheugen, maar ook beschikbare bandbreedte overal en altijd. Nee, met augmented reality komt het wel goed.

AR platformen

Er zijn op dit moment een aantal verschillende Augmented Reality platformen in de wereld. Elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Omdat de technologie nog enorm in ontwikkeling is heeft het voor een boek natuurlijk weinig zin om de huidige stand van zaken weer te geven. Dat moet via een medium dat vluchtiger is. Hé, dat doen we in een augmented reality tabel die we in het boek zetten: altijd up to date!

In een boek wil je je publiek een algemeen begrip meegeven van de technologie: welke elementen zijn belangrijk, hoe werkt het in het algemeen, waar moet je op letten. Je publiek moet na het lezen van een boek eigenlijk zelf in staat zijn om de nieuwe ontwikkelingen in de technologie te volgen en te duiden. Op het techische niveau gaat het dan om begrijpen hoe trigger – AR brug en doel met elkaar verbonden zijn, hoe de flow van de content is en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen.

Zien is geloven

Maar de grote meerwaarde van het boek moet zitten in het hoofdstuk over toepassingen. In mijn ervaring is het zo dat het begint te borrelen in hun hoofd als mensen een aantal relevante voorbeelden hebben gezien. En juist die relevante voorbeelden maken augmented reality meer dan digitale plakplaatjes en zijn de belangrijkste reden dat ik denk dat AR een blijvertje is.

Hoe maak je dan dat het boek niet een saaie opsomming wordt waarbij het laatste hoofdstuk pas leuk is? Het boek moet andersom: begin bij de beleving die AR bij mensen teweeg brengt. En creëer daarmee de vragen naar de rest van het boek. Vragen zoals: hoe werkt het, blijft deze technologie, welk platform moet ik gebruiken.

Om AR te laten zien voorzie je het boek van zijn eigen AR toepassingen, en je zet er ook een verrassingsvoorbeeld in dat elke maand wijzigt. Dan blijft het boek langer interessant voor mensen.

Goh, als ik het zo beschrijf wordt dat best een leuk boek. Weet er iemand nog een uitgever?

14-06-2013