Bel ons

Pokémon GO vs. De Kabouterroute

Het zal niemand ontgaan zijn dat er de laatste dagen hordes jongeren met de smartphone in de hand buiten rondwandelen of samenkomen in parken en pleinen. Waarom ze dat doen? Omdat er over heel de wereld Pokémon verstopt zijn. Kent u ze nog?

Vorige week heeft game-ontwikkelaar Niantic de augmented reality mobile game Pokémon GO uitgebracht in Japan, Australië en de VS. Pokémon GO zal later dit jaar worden uitgebracht in Europa maar toch staat het spel inmiddels al bij half jeugdig Europa op de smartphone.

Vol nieuwsgierigheid heb ik de Pokémon GO op mijn telefoon gezet. In Pokémon GO kan er in de echte wereld gezocht worden naar Pokémon. Met behulp van een kaart kan er gekeken worden of er een Pokémon in de buurt is. De Pokémon verschijnen op passende locaties. Zo zal je water-Pokémons alleen kunnen vinden in een gebied met water zoals een meer of kanaal. Als je Pokémon gevonden hebt moeten deze op de kaart aangetikt worden waarna je door middel van augmented reality de Pokémon kunt vangen.

Tijdens het spelen dacht ik: “Dit lijkt op de kabouterroute die ik gemaakt heb!”.

De afgelopen maanden ben ik bij Dutch Rose Media bezig geweest met de ontwikkeling van een augmented reality wandelroute voor kinderen, met als doel om ze meer naar buiten te krijgen en ze in contact te laten komen met het bos. In deze route kunnen kinderen met hun smartphone kabouters zoeken en vangen. Deze kabouters zijn door middel van augmented reality in de wereld gezet. Net als de Pokémon in Pokémon GO worden de positie van de kabouters bepaald door middel van GPS. Alleen worden de locaties  in Pokémon GO automatisch gegenereerd waardoor de Pokémon ooit op plekken verschijnen waar je niet of moeilijk kunt komen, zoals in een cel op een politiebureau of midden in een meer.

De locaties van de kabouters in de kabouterroute worden niet automatisch gegenereerd maar zijn met de hand in gevoerd. Op deze manier kun je de kinderen unieke locaties in het bos laten ontdekken. Deze manier van positioneren is ook veiliger omdat je de locatie zelf bepaald. Zo kan er worden voorkomen dat een kabouter verschijnt in de buurt van een drukke weg of een vogelbroedplaats in het bos.

In Pokémon GO kun je dit moment alleen Pokémons vangen en verzamelen. Het uitdagen van andere spelers voor een Pokémongevecht zoals in de bekende Pokémongames is niet mogelijk. Of deze mogelijkheid in latere versies van Pokémon GO zal worden verwerkt is niet bekend.

In de huidige versie van de kabouterroute kunnen de kabouters ook alleen gevangen en verzameld worden. Maar bij toekomstige versies kan er de mogelijkheid worden toegevoegd om leerzame opdrachten over de natuur aan de kabouter te koppelen. Deze opdracht moet dan eerst voltooid zijn voordat de kabouter gevangen kan worden.

Mijn kabouterroute en Pokémon GO komen veel met elkaar overeen. Het grootste verschil en wat Pokémon GO zo succesvol maakt is dat Pokémon een hoge nostalgische waarde heeft voor jongeren die begin jaren ’90 geboren zijn. Welke wezens hebben voor u een hoge nostalgische waarde?

Mocht u nog vragen of opmerkingen over mijn kabouterroute hebben dan kunt u mailen naar mathijs@dutchrosemedia.com.

12-07-2016
, ,