Augmented Reality: Een Nieuwe Kijk Op Onderwijs
(zSpace: een combinatie van Augmented en Virtual Reality om 3D objecten te tonen in het klaslokaal. Afbeelding van zSpace)
Eerlijk is eerlijk: onderwijsland zegt vaak innovatief te zijn, maar dat wil nog wel eens tegenvallen. Docenten die zelf nog worstelen met het smart bord, studieboeken die al jaren dezelfde informatie verschaffen of bijna-gepensioneerde docenten die geen nieuwe manieren van lesgeven meer willen of durven proberen. En dat met een (jonge) doelgroep die sneller met de actuele wereld meegaat, die makkelijker technologische kneepjes onder de knie krijgt en die steeds visueler willen leren. Gelukkig staan steeds meer onderwijsorganisaties open voor vernieuwing. Ook voor een technologieën als Augmented en Virtual Reality!
Augmented Reality: optimaal visueel leren
Scholieren of studenten die tijdens de les op hun smartphone of laptop zitten; dat kan als docent heel vervelend zijn, maar deze digi-interesse van jongeren en kinderen kan ook goed gebruikt worden. Zo zijn zij, zonder dat ze dat bewust merken, al dagelijks bezig met Augmented Reality. Denk maar eens aan de Snapchat filters en steeds vaker marketing campagnes met AR & VR van de Albert Heijn. Door dagelijks met technologie (op een laagdrempelige manier) bezig te zijn, is de stap naar technologie in onderwijs voor kinderen en jongeren vrij makkelijk te maken. Immers, zij zijn opgegroeid met technologie en zullen online tools makkelijker accepteren.
(Screenshot van de AH Ruimtevaart app die gebruik maakt van AR & VR om kinderen over de ruimte te leren. Bron: AH Ruimtevaart app)
AR, evenals VR, is dé perfecte tool om visueel leren te stimuleren. Lesstof tot leven brengen, een extra informatielaag aanbrengen of leerlingen interactief 3D objecten laten ontdekken. En of dat nou met smartphones, vouwbare AR ‘brillen’ of in de toekomst met ‘echte’ AR brillen gedaan wordt; het draagt allemaal bij aan de visuele leerontwikkeling van leerlingen.
Daarnaast wordt er met AR optimaal gebruik gemaakt van de ruimte om je heen. Denk aan geschiedenis les op de locatie waar een historische gebeurtenis ooit plaats heeft gevonden. Of met AR wiskunde gebruiken om hoeken in de ruimte te meten. Daar waar VR nog erg individueel is, kan AR juist stimuleren om samen te werken of samen iets te bekijken en zo samen tot oplossingen te komen.
De (technologische) wereld staat niet stil
Gelukkig zijn er steeds meer signalen te vinden die erop wijzen dat AR (alsook VR) steeds vaker gebruikt wordt in het klaslokaal. Zoals zSpace, een combinatie van AR en VR waarbij kinderen met een speciale monitor en bril 3D objecten recht voor zich kunnen laten verschijnen om ze vervolgens te ontleden, van allerlei kanten te bekijken, noem maar op…
Ook zijn er steeds meer AR (school)boeken te zien, waarbij door middel van video en/of 3D modellen een boek tot leven komt. Een app als Zooburst maakt lezen zo een stuk interactiever en ook wij hebben onze eigen 3D ‘digitale pop-up’ boeken.
Google heeft al een tijdje Google Expeditions: een (onderwijs)programma waarmee leerlingen op ‘field trip’ kunnen maken naar koraalriffen of de planeet Mars. Dit met de makkelijk te gebruiken Google Cardboard en een smartphone.
Wij bij Dutch Rose Media merken dat er (vanuit onderwijsinstellingen) steeds meer interesse is voor AR in onderwijs. Daarom hebben we in maart dit jaar een bijeenkomst georganiseerd voor verschillende partijen die als pioneers met AR aan de slag willen in edudatieland. Een verslag hiervan is terug te vinden in het Like to Share magazine. Voor deze bijeenkomst ontwikkelden we een korte demo om te laten zien hoe makkelijk AR voor educatieve doeleinden gebruikt kan worden. Zo kon men met AR een landkaart van Nederland met in elkaar puzzelen, een stroomcirkel maken en taal gerelateerde opdrachten uitvoeren.
(AR pop-up boeken kunnen bijvoorbeeld geschiedenis-, aardrijkskunde- en biologieboeken een extra dimensie geven. Op de foto: De Stad van Bosch)
Nu is het aan het onderwijs!
Met prachtige voorbeelden zoals hierboven valt het niet te ontkennen: AR & VR zullen binnenkort onmisbaar worden in het onderwijs. Genoeg mensen geloven nog dat er een lange weg te gaan is, maar er is een begin. Geïnspireerd om ook de eerste stappen te nemen, maar nog meer kennis nodig? Kom dan volgende week naar het Leren met VR event in Eindhoven. Op woensdag 7 juni staat de hele dag in het teken van dit thema, vol met interessante sprekers, sessies en lezingen. Ook wij verzorgen deze dag twee sessies over hoe AR (in de toekomst) in het onderwijs ingezet kan gaan worden. Het belooft een inspirerende dag te worden en met nog maar tientallen kaarten beschikbaar moet men er dus nog snel bij zijn voor een ticket. Wij mogen 30% korting op de ticketprijs geven aan geïnteresseerden. Gebruikmaken van deze korting? Mail Fleur dan even via fleur[a]dutchrosemedia.com.
AR onderwijs, Augmented Reality voor kinderen