Bel ons

Brabant Remembers: Behind The Scenes

Jaa, we zijn trots, trots, trots! Op zaterdag 22 september lanceerden we namelijk de Brabant Remembers app: een augmented reality app die 75 verhalen van de Tweede Wereldoorlog uit Brabant tot leven brengt. En jeetje, wat een tocht was het om tot deze lancering te komen! Het was één groot avontuur, waarbij we met ontzettend veel mensen ontzettend hard hebben gewerkt om tot dit fantastische eindresultaat te komen. Weten hoe we dit deden? Hier volgt een kleine behind the scenes blog.

Veel werk, maar… genoeg kippenvelmomenten

Dit is zo’n project waarbij we onszelf eigenlijk toch wel een schouderklopje willen geven. Want binnen een paar maanden is de Brabant Remembers app gegroeid van slechts een concept naar een volwaardig, werkend eindproduct. En binnen die paar maanden is natuurlijk heel veel gebeurd: het definitief maken van het concept, het design voor de app maken, het ontwikkelen van de AR app, het creëren van een scanbare zoekplaat, de juiste locaties spotten, de 10 speciaal gekozen verhalen met een scriptschrijver omzetten naar een script, de juiste acteurs en echte attributen uit de Tweede Wereldoorlog vinden, het regelen van de opnamedagen, het bewerken van alle video’s, alle video’s in de app plaatsen en vooral veel testen, testen, testen…

Natuurlijk kwam er nog veel meer bij kijken, maar gelukkig hebben we niet alles zelf hoeven doen. Stichting Crossroads Brabant ’40-’45 (Brabant Remembers) speelde natuurlijk een grote rol bij de totstandkoming van deze app. Samen met hen, en genoeg anderen, hebben we in de extra versnelling gewerkt om alles op tijd af te krijgen en ook nog eens mooi resultaat te krijgen. Zij verdienen dus ook een groot compliment!

Gelukkig hebben we tijdens dit proces ook tijd gehad om te beseffen waar we mee bezig waren: de kippenvelmomenten die je krijgt wanneer je professionele acteurs een ingrijpende, waargebeurde scene uit de Tweede Wereldoorlog ziet naspelen… Of beseffen dat de keuzes die mensen toendertijd hebben gemaakt, niet altijd de beste uitkomsten hadden. Kortom: beseffen hoe waardevol het is dat iedereen, jong en oud, deze verhalen kan beleven. Dát is wat de Brabant Remembers app zo bijzonder maakt.

Zien hoe we dit deden?

We kunnen natuurlijk wel uitgebreid blijven vertellen hoe we dit allemaal gedaan hebben, maar het is veel leuker om dit ook zelf te zien. Hieronder dus een aftermovie waarin slechts een fractie van het proces is vastgelegd. Onder andere de drie propvolle opnamedagen in Arnhem, waarbij we met meer dan 30 acteurs 10 verhalen hebben kunnen verfilmen. Hard gewerkt, maar gelukkig ook veel plezier gehad!

Iedereen bedankt!

Het is bijna onmogelijk om een lijst te maken waarin iedereen staat die heeft meegewerkt aan dit toffe project; die zou vier volle blogposts kunnen vullen. Van acteurs, tot historische experts en van technische mensen tot scriptschrijvers, het is een veelzijdige lijst. Vandaar dat we het ook even zo willen doen:

Iedereen die meegewerkt heeft aan het fantastische Brabant Remembers project: bedankt!

De app zelf nog niet uitgeprobeerd en nu toch wel echt benieuwd naar het eindresultaat? Download de Brabant Remembers app dan en ga zelf op pad naar de 75 locaties verspreid door heel Brabant. Download de app in de Google Play Store of App Store. Laat je ons weten wat je ervan vond?

11-10-2018
, , ,