Bel ons

Oorlogsverhalen komen tot leven

Wij gaan terug in de tijd en nemen je mee door onze projecten over de Tweede Wereldoorlog. Living history, op zoek naar innovatieve en immersieve manieren van verhalen vertellen, om nieuwe generaties te boeien en te binden met onze geschiedenis. Oordeel zelf of dit is gelukt!

De geschiedenis in leven houden is een behoorlijke taak. Als alternatief voor het vertellen van verhalen via boeken krijgt geschiedenis nu een virtueel karakter. Sterker nog, het is nu zelfs mogelijk om – waar je ook bent, naar het verleden te reizen.


Klik op de afbeelding voor de Brabant Remembers preview!

De app Brabant Remembers vertelt waargebeurde Tweede Wereldoorlogsverhalen op een wel héél bijzondere manier. Door deze verhalen
tot leven te laten komen in een virtuele met de nieuwste technologieën, wordt er vormgegeven aan een nieuwe immersieve vorm van educatie.

In totaal zijn er met steun van het Mondriaanfonds vijf heldhaftige verhalen verfilmd die vanaf elke locatie te bekijken zijn. Je maakt bijvoorbeeld kennis met tankbestuurder Bob Dare in Overloon. Doordat hij een landmijn raakte vloog de tank in vuur en vlam en stond hij voor een zeer moeilijke keuze … Kan hij op tijd al zijn gewonde kameraden bevrijden? Of ontmoet Stationschef Willem Jooren en wijkverpleegster Hulsman op station Vught. Samen hielpen zij Joodse kinderen en politieke gevangenen te ontsnappen onder het wakende oog van de Duitsers.

DIGITALE REPLICA’S OMGEVINGEN


Klik op de afbeelding voor de making-of video!

De omgevingen waarin bovengenoemde verhalen zich afspelen zijn met photogrammetry in 3D gescand. Zo hebben wij voor het verhaal van stationschef Willem Jooren een digitale replica gemaakt van het oude station van Vught en in het verhaal van Alfons Raichert zijn enkele huizen (die nog steeds bewoonbaar zijn) in Breda nagebootst.

OORLOGSHELDEN IN VOLUMETRIC VIDEO

De acteurs die in de huid kropen van de eerder benoemde oorlogshelden zijn bij 4DR Studios opgenomen. Door ze met 32 (!) camera’s te filmen zijn de acteurs vanuit alle kanten te bekijken in de app. Vervolgens zijn de digitale replica’s van de locaties samengevoegd met de volumetrische oorlogshelden, wat geresulteerd heeft in vijf waargebeurde verhalen. In elk van deze verhalen wordt een situatie nagespeeld met een groot dilemma. Sterker nog, jij wordt onderdeel van elk verhaal … Want welke keuze zou jij maken als jij in hun schoenen stond?

AR-PORTALS

Om in deze verhalen terecht te komen stap jij door een virtuele poort naar het verleden. Deze virtuele poort verschijnt in augmented reality voor je neus, aan jou de keus waar je de poort neerzet, is dat buiten of binnen? Na het positioneren van de virtuele poort verschijnt jouw persoonlijke gids Flo, en reis je samen met haar naar het verleden. De virtuele wereld waarin jij je begeeft kan je overal ter wereld bekijken. Wat dit project extra bijzonder maakt is de combinatie van volumetric video, photogrammetry en de AR-portals waarmee je als kijker écht midden in de scéne staat.  We durven inmiddels wel te stellen dat we hiermee een wereldprimeur te pakken hebben!

Beleef de bijzondere verhalen nu (eventueel met je gezin) in de gratis te downloaden Brabant Remembers app!

BANKJES MET EEN VERHAAL

Ook het mooie Limburg kent een rijke oorlogsgeschiedenis. De app van Venray Remembers neemt je met de route ‘Aan de andere kant’ mee langs enkele indrukwekkende Limburgse oorlogsverhalen. Op deze route vind je zes locaties met een in het oog springend bankje waar je op kan rusten. Dit ‘rustmomentje’ is nu verrijkt met zes waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Via de gloednieuwe app van Venray Remembers kun je deze zes verhalen op een hele visuele manier op locatie beleven.

DE OORLOG VANUIT DE ANDERE KANT


‘Venray Remembers’ Behind-the-scenes afbeelding

Het bijzondere aan deze oorlogsverhalen is dat ze worden verteld vanuit verschillende perspectieven. Zo kropen de acteurs in de huid van personages, een Canadese piloot en een Duitse soldaat. Op deze manier ervaar je verhalen vanuit de verschillende kanten die zich vroeger in Venray hebben afgespeeld.

Deze filmopnames zijn aangevuld met unieke archiefbeelden, 3D-elementen en special effects, waardoor de totale ervaring een imposante indruk maakt!

Ontdek, zie en beleef deze route nu zelf via de Venray Remembers app!

TOT SLOT

We blijven in het thema van de Tweede Wereldoorlog, want binnenkort wordt ook de AR-app van Schijnvliegveld de Kiek (SF 37 Kamerun) gelanceerd, waarmee jong en oud het vroegere Rielse schijnvliegveld kunnen ontdekken. Schijnvliegvelden werden vroeger door de Duitsers gebruikt om de geallieerden om de tuin leiden zodat het échte vliegveld, een paar kilometer verderop, onbeschadigd bleef. Hoe zag Schijnvliegveld de Kiek er vroeger uit en wat heeft zich hier afgespeeld? Dát en meer staat in de app en kun je ter plaatse gaan bekijken!

Wij houden je op de hoogte via onze social mediakanalen!

02-06-2021
,