Bel ons

Het leven van toen in de driedimensionale verbeelding van nu

Op virtuele tijdreis naar het rijke verleden van Maastricht

Tal van redenen voor een bezoek aan Maastricht. Het gezellige Vrijthof en sfeervolle Jekerkwartier, de bijzondere winkeltjes, het Bonnenfanten museum, de vele overblijfselen die herinneren aan tijden van weleer. Want aan avontuurlijke geschiedenis geen gebrek in de Limburgse vestingstad. In Centre Céramique en het Vestingmuseum komt een deel van dit erfgoed driedimensionaal tot leven, met behulp van de technologie van nu. 

Wist je dat de Fransen zich al in de 17e eeuw toelegden op de kunst van driedimensionale modellen? De vele vestigingen in en rondom het Franse domein werden zo natuurgetrouw mogelijk nagebootst in gedetailleerde maquettes. Deels als prestigeproject voor Franse koningen, deels als militair studieobject. Vanwege de ligging was Maastricht in 1748 een felbegeerde stad en dus beval Lodewijk de Vijftiende na de verovering ervan de bouw van een maquette van Maastricht. 

Maquette

Te fragiel voor de reis

Fast forward naar de 21ste eeuw. De originele maquette van Maastricht staat in het museum van de Schone Kunsten in Lille. Maastricht probeerde meermalen de maquette naar de stad te halen. Tevergeefs, want het indrukwekkende object is te fragiel voor de reis. Gelukkig is de moderne mens niet voor één gat te vangen. De maquette werd door de Universiteit van Florence ter plekke ingescand, met fotogrammetrische opnames werden zo’n 6.000 beelden gefotografeerd en aaneen gemonteerd. De 3D scans die dit intensieve proces opleverde vormen de basis voor de Maastrichtse maquette. Klaar voor de volgende fase.

In Nederland sloegen we met financiële steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de handen ineen met de gemeente Maastricht, Tijdlab en Centre Céramique. Dutch Rose Media zorgde onder meer voor het creatieve gedeelte zoals concept, scripts en de augmented reality experience. Vervolgens veranderden acteurs in de volumetric capturing stage van 4DR Studios in driedimensionale, holografische avatars. Via de speciale augmented reality app op hun smartphone maken bezoekers van de permanente expositie een tijdreis naar het Maastricht van vroeger. 

Behind the scenes 4DR Studios

Ze beleven het verleden met een historische wandeling door de sfeervolle straten en steegjes waar ze in vier verrassende verhalen worden meegezogen naar het turbulente jaar 1748. Niet als toeschouwers, maar als intrinsiek onderdeel van de geschiedenis. De verhalen, in het Nederlands, Frans, Duits, Engels en Maastrichts, zijn namelijk op een interactieve manier in de digitale maquette verwerkt. En zo worden bezoekers ineens detectives die Vincent du Buisson helpen de moord op zijn broertje Jean op te lossen. Door verschillende voorwerpen als een theaterkaartje of een lege jeneverkruik aan te klikken ontrafelt het mysterie zich. 

Voorbeeld

Moderne thema’s in een 18e eeuws jasje

De expositie is door deze interactieve beleving niet alleen interessant voor (amateur-)historici, maar spreekt ook een jongere generatie aan. Ze leren over de roemruchte periode van belegeringen, bezettingen en bevrijdingen en ontdekken ook de strubbelingen van het dagelijks leven. Die strubbelingen worden herkenbaar door moderne thema’s te vertalen naar toen. “Zoals bij het verhaal van de 23-jarige Marie Catharina Jansen, die haar ambacht als lakenwever illegaal moest uitvoeren om aan de kost te komen. Ze mocht immers geen lid worden van het gilde”, aldus gemeentelijk archeoloog Gilbert Soeters. 

Trouwens: amateurarcheologen mogen zich ook melden. Details worden namelijk steeds weer toegevoegd en daar is hulp bij nodig. Bijvoorbeeld bij het bepalen van de juiste plek van een deur of van de functie van een pand. Alle informatie waarmee het 3D-model nog gedetailleerder het oude Maastricht zijn gezicht teruggeeft is welkom. 

Virtueel voorproefje?

De permanente en gratis expositie is zeker de moeite waard om voor af te zakken naar Zuid-Limburg. Geen tijd, maar wel nieuwsgierig naar hoe zo’n driedimensionale tijdreis in realiteit eruitziet? We geven je op ons kantoor graag een demo! 

03-10-2022
,