Bel ons

Met game-based learning gevaren herkennen in verkeerssituaties

In het verkeer kunnen er uit iedere hoek fietsers voorbijkomen, het wordt steeds drukker. Vooral met kinderen op de fiets kan het een uitdaging zijn. De dode hoek is een situatie waar je als fietser niet terecht wil komen. Natuurlijk is het verstandig om samen met kinderen deze regels hiervoor door te nemen, maar samen de regels doornemen kan ietwat saai zijn voor kinderen. Je wilt je kind graag zo goed mogelijk voorbereiden, maar hoe doe je dit op een manier die aanspreekt tot de verbeelding en blijft hangen? Met een educatief en competitief verkeersspel! Wie weet het beste waar je veilig staat bij een groot voertuig? Lees snel verder of klik hier voor een korte video van de AR-game ‘Uit de Hoek’.

Ontstaan Uit De Hoek

Ongeveer twee jaar geleden werden wij benaderd door Veilig Verkeer Nederland. Zij wilden jonge kinderen op een aantrekkelijke en speelse manier bewuster maken van de gevaren van de dode hoek. Samen ontwikkelden we hiervoor een AR-game. In de eerste versie bestond de AR-game uit 5 levels waarin de gebruiker uit de dode hoek moest blijven. Een jaar lang na lancering zijn we gestart met de doorontwikkeling. Samen kwamen we tot de conclusie dat de gaming en het storytelling-element versterkt mocht worden. Afgelopen zomer zijn we daarmee aan de slag gegaan met als resultaat een vernieuwde game waarin je via een nieuwe verhaallijn op een speelse manier door 7 levels wordt meegenomen.

Hoe werkt ‘Uit de hoek’?
De AR-game ‘Uit de hoek’ werkt eenvoudig. Je scant met jouw device (dit kan een smartphone of een iPad zijn) een vlak oppervlak zoals de vloer of een tafel, als deze juist is gescand kan de AR-game beginnen!
Storytelling
In de game sta jij als fietser centraal. Een fietser met een missie: Jij vindt een pakketje op straat en wil dit pakketje graag terugbrengen naar de auto die dit pakketje is verloren … gedurende de fietstocht kom je als fietser in verschillende situaties terecht waarin de dode hoek centraal staat. Want welke plaats is nu het beste om te gaan staan om uit die dode hoek te blijven? In ieder level kom je een ander vervoersmiddel tegen waarin dus ook andere regels kunnen gelden – net zoals in het echte leven -. Ook kom jij als fietser bij elk level voetgangers tegen die de gebruiker voorzien van hints – want hoe ziet de auto eruit die het pakketje is verloren die de fietser wil terugbrengen? -.
Level 8
Ouder en kind spelen ieder in totaal 7 levels. Het laatste level – level 8 – is een ander soort level. In plaats van een verkeerssituatie, wordt er bij dit level een volledig met auto’s gevulde parkeerplaats weergegeven. Bovenin kan de gebruiker zijn of haar verzamelde hints teruglezen – alleen als de gebruiker uit de dode hoek is gebleven -. Op basis van deze hints is het aan de gebruiker om de juiste auto uit te kiezen die het pakketje aan het begin was verloren.

Niet alleen wordt de bewustwording van de verkeerssituaties geprikkeld, ook het concentratie- en geheugenvermogen worden op een speelse manier maximaal getest! Kortom een educatief AR-spel met een competitief randje.

Een competitieve testmiddag

Vóórdat de app online werd gezet in de app stores is er afgelopen augustus een testdag georganiseerd (geheel corona-proof) met verschillende gezinnen die de app ‘Uit de hoek’ gingen testen: Ouder versus kind & kind versus opa of oma. De reacties waren positief en vooral de driedimensionale AR-wereld en het competitieve speelelement deden het erg goed! Toen de uiteindelijke puntjes op i werden gezet kon de app worden ingediend en staat deze sinds kort online in de app stores.

3D-zijspiegel van ‘Uit de hoek’

Wat extra leuk is aan deze game, is dat er bij een level een 3D-zijspiegel van een vrachtwagen verschijnt. Deze doelt in feite op de ‘achteruitspiegel’, zo kunnen de spelers dus zien wat een vrachtwagenchauffeur in het echte leven zou moeten zien op de weg, vertelt Mathijs van der Palen – developer bij Dutch Rose Media -. Op deze manier kunnen de spelers zelf zien of zij wel of niet zichtbaar zijn in de 3D-zijspiegel en of de chauffeur hen dus wel of niet kan zien. Zo niet, dan sta je in de dode hoek. Mathijs geeft dan ook aan dat Uit de hoek zich onderscheidt van andere games, vanwege het educatieve karakter in AR-vorm. Een game wat kan worden ingezet in de klas om meer bewustwording te creëren hoe je om moet gaan met grote voertuigen.

Beantwoordde nieuwsbrief niet al jouw vragen of heb je zelf ideeën waarbij educatie en augmented reality elkaar tegenkomen? Stuur ons dan vooral een berichtje en dan plannen we een meeting met een (digitaal) kopje koffie in! Nog meer AR-projecten volgen, abonneer dan op onze nieuwsbrief (door naar de homepage te gaan en naar beneden te scrollen) of neem een kijkje op onze social mediakanalen!

28-01-2021
, , ,