Bel ons

Zo ontwikkelden Dutch Rose Media en 4DR Studios samen de Brainport Fan Cam

De afgelopen tijd verkeerden Dutch Rose Media en 4DR Studios regelmatig in hogere voetbalsferen. Voor Brainport Eindhoven ontwikkelden we namelijk een bijzondere beleving voor de hele regio, vol fan engagement met een hoofdrol voor PSV. Namelijk de Brainport Fan Cam. In dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe we dit sportieve en intensieve project van A tot Z hebben aangepakt. 

De vraag aan ons in het kort: ontwikkel een verrassend concept dat de saamhorigheid van alle gemeentes in de hele Brainportregio duidelijk onderstreept en tegelijk laat zien dat de Brainportregio uit meer gemeenten bestaat dan alleen Eindhoven. Een mooie uitdaging die we met beide handen hebben aangegrepen. Dutch Rose Media bedacht het concept rondom een videobooth waarin PSV-fans samen met hun favoriete voetballers een video kunnen opnemen. En dat tegen de achtergrond van één van de 21 gemeentes die samen Brainport Eindhoven vormen. 

Onzichtbare achtergrond

Niet alleen het concept werd door Dutch Rose Media ontwikkeld, ook namen we het visual- en experience design voor onze rekening. Daarnaast maakten we de implementatie van het videobooth-concept in orde en zorgden we ervoor dat hardware – een groot scherm met ingebouwde camera – en software perfect op elkaar aansloten. Dankzij die software kunnen we alle achtergronden rondom de gefilmde persoon wegpoetsen en vervolgens een nieuwe achtergrond toevoegen. Zo kan de fan in de Brainport Fan Cam zich samen met zijn favoriete spelers vereeuwigen in de Brainportgemeente van keuze. 

In feite voerde Dutch Rose Media het hele traject, exclusief de opnames van de volumetric video, uit. Die video-opname is immers het domein van 4DR Studios. Om de twee draaidagen zo soepel mogelijk te laten verlopen, werden ze vooraf tot in de puntjes voorbereid. We namen de choreografie onder de loep en maakten een korte instructievideo voor spelers en mascotte Phoxy. Deze video kregen de spelers vlak voor het volumetric video-debuut in de studio te zien, zodat ze allemaal precies wisten welke passen er tijdens de opnames binnen welke tijd moesten worden gezet. Dankzij deze voorbereidingen verliepen beide draaidagen net zo soepel als een gemiddelde training op De Herdgang. 

Synchroon, natuurlijk eindresultaat

Nadat het ‘It’s a wrap’ door de studio klonk, poetste 4DR Studios in postproductie de geschoten beelden waar nodig op. We maakten Alembic files van de beelden en bewerkten die in het programma Blender waarmee we de video’s maakten. Daarvoor schoten we eerst mooie beelden in en om het Philips stadion. Nadat we dat beeldmateriaal hadden, voegden we een motioncamera in Blender toe. Deze bootst de bewegingen van de fysieke camera die de achtergrondbeelden maakte exact na. En dat zorgt voor synchrone bewegingen en een heel natuurlijk eindresultaat. Belangrijk hierbij is dat het framerate van de achtergrond gelijk is aan dat van de volumetric video. Ook dat hielden we goed in de gaten. 

Door de achtergrondvideo te voorzien van een digitale vloer konden we de juiste schaduw en positie van de PSV-speler op de studiovloer nauwkeurig bepalen. Voor het meest realistische resultaat is het daarbij van belang dat de scaling van de PSV’er en de video precies in perspectief zijn. Ook de belichting speelt in dat realisme een belangrijke rol. Met behulp van een HDRI (High Dynamic Range Image) konden we de belichting nauwkeurig aanpassen. Na de laatste, geslaagde schaduwcheck kozen we de specifieke frames uit voor rendering in de eindvideo. In totaal gebruikten we in het concept maar liefst 252 renders! 

Video klaar? Delen maar! 

Al deze afzonderlijke beelden voegden we uiteindelijk samen tot een hele lange video voor in de Brainport Fan Cam. Onze developers zorgden ervoor dat de fan hier een persoonlijke video kan maken met zijn of haar favoriete spelers. Ook moet er een achtergrond gekozen worden: bij het Philips stadion of in een Brainportgemeente. Zodra de video gemaakt en afgespeeld is, kan hij worden opgeslagen en gedeeld. En wie wil nu niet aan de wereld een video laten zien waarop ze schitteren naast hun favoriete PSV-spelers? De komende tijd zetten PSV en Brainport Eindhoven dit bijzonder stukje fan engagement dan ook steeds vaker in, bijvoorbeeld tijdens open dagen of thuiswedstrijden. 

06-06-2023
,