Bel ons

Digital Sprayers: Augmented graffiti sprayen kan beginnen!

Van afstuderen op de Design Academy Eindhoven naar exposeren op de Dutch Design Week en Paris Design Week.
  
Digital Sprayers heeft de wind in de rug! Na een succesvol prototype in 2018, werd Digital Sprayers in 2019 opgericht. Binnen twee jaar tijd bracht Jonathan Levain – oprichter van Digital Sprayers – augmented graffiti op de markt via een app en presenteerde deze nieuwe artistieke en creatieve tool onder andere al op de Paris Design Week van afgelopen september. Digital Sprayers is een tool die jongere generaties stimuleert zich meer politiek gericht uit te drukken op een creatieve en artistieke manier. Spot verschillende canvassen op de straat, muren, deuren, schilderijen met de app of ga zelf aan de slag en leef je uit!   

Het idee achter augmented graffiti

Het idee voor augmented graffiti ontstond twee jaar geleden. ‘Jongere generaties delen hun mening tegenwoordig vooral op sociale media, Digital Sprayers is een manier geworden om dit juist weer op straat te brengen’, vertelt Jonathan Levain‘Jongeren voelen zich erg comfortabel met hun telefoon, ze geven hun mening vooral online.’ Digital Sprayers wil de jongere generatie – die zich meer comfortabel voelen met een smartphone dan met een echte verfspuitbus – dan ook uitdagen om hiervan los te komen. De wereld buiten social media is een veel groter en mooier platform om je uit te drukken. Toen Jonathan bij ons aanklopte om zijn ideeën te delen, waren wij gelijk enthousiast en overtuigt van het concept! ‘Dutch Rose Media wist hoe je dit technisch moest aanpakken en hebben we dan ook snel een succesvol eerste prototype gerealiseerd.’

Je kunt je vast voorstellen dat het canvas voor augmented graffiti in de buitenwereld erg groot is. Van muren en deuren tot billboards en schilderijen. Jonathan focust zich met Digital Sprayers vooral op de straat: ‘Opgroeiend in grote steden heb ik me sterk verbonden met de stedelijke cultuur & subculturen waar de straat een platform vormt voor politieke, sociale en artistieke expressie,’ vertelt Jonathan, niets is onmogelijk met virtuele en duurzame graffiti. Door Digital Sprayers is de verbinding tussen graffiti en digital gemaakt met als doel elkanders graffiti art te zien, delen en te bewonderen over de gehele wereld zodat we nóg meer verenigd met elkaar worden. 

De app: Digital Sprayers

De app van Digital Sprayers werkt heel eenvoudig. Door de app te downloaden heb jij beschikking over jouw eigen en andermans graffiti art, want net zoals bij de traditionele vorm van graffiti, kan er binnen deze app dus ook over elkaars kunstwerken worden gesprayed. Door met je smartphone op een muur, monument of zelfs schilderij te richten kun je starten met sprayen en wordt je eigen kunstwerk (digitaal) zichtbaar en deelbaar voor iedereen.   

Paris Design Week 2020

Een paar maanden geleden heeft Jonathan met Digital Sprayers de stap naar Parijs gemaakt. Een van zijn doelen is om graffitikunstenaars en straatschrijvers te laten experimenten met de app. De  Paris Design Week 2020  gaf hem een mooie aftrap hiervoor. Afgelopen september heeft Digital Sprayers in totaal drie historische monumenten van Parijs overgenomen: de  bibliotheek van Parijs,  Hôtel d’Albert  en de  Berges de Seine. Dit bood bezoekers de mogelijkheid om augmented graffiti te spuiten! Door de vele bezoekers was het voor Jonathan een ideaal moment om Digital Sprayers te testen in een grote stad met internationaal publiek. Zo hebben verschillende graffitikunstenaars en straatschrijvers tijdens de Paris Design Week al aangegeven graag met deze virtuele tool te willen experimenteren om het te combineren met de praktijk. ‘Het was een topervaring en ik hoop dat de app in de toekomst op meerdere apparaten kan worden gebruikt, zodat nog meer mensen dit kunnen proberen.’

De app van Digital Sprayers is vooralsnog alleen beschikbaar in Parijs, maar wordt snel uitgebreid naar andere landen. Wij geven een update als het zover is! 🙂

Behind the scenes: Een technisch kijkje

Digital Sprayers onderscheidt zich van andere virtuele graffiti-concepten doordat iedereen met een eigen device dezelfde augmented graffiti op dezelfde locatie kan bekijken, het is zowel zichtbaar en deelbaar voor iedereen. Dit hebben wij voor elkaar gekregen door de omgeving in te scannen, waarna er een point cloud met referentiepunten van de gescande omgeving wordt gemaakt.  
  
Apple’s ARkit gaat hier vervolgens verder mee aan de slag en zoekt een verticaal oppervlakte: de muur die in dit geval dient als een canvas voor jouw graffiti art! Als de ARKit de muur heeft gevonden legt de software er een digitale muur overheen en kan er dus gesprayed worden! Bij het opslaan van de AR graffiti zijn de point cloud en de locatie van de muur ten opzichte van de point cloud van belang. Wanneer een andere gebruiker deze AR graffiti wil bekijken wordt deze informatie dus opnieuw opgehaald. Wanneer de app genoeg referentiepunten van de omgeving herkend heeft verschijnt de AR graffiti.  

Dus voor alle creatievelingen, out-of-the-box denkers, Picasso’s in opleiding, augmented graffiti sprayen is sinds kort dus een feit! Nieuwsgierig naar verdere projecten? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief, deze is onderaan te vinden op onze startpagina! 🙂 

27-10-2020
, ,