Bel ons

LiDAR scant jouw smartphone naar een hoger niveau

De liefhebbers die al een Iphone 12 PRO (Max) hebben gescoord, hebben wellicht de scanner-functie LiDAR al ontdekt. Een scanner die via je smartphone direct de diepte van de omgeving herkent, de afstand tot objecten kan berekenen en makkelijker AR-objecten in de omgeving kan plaatsen.

De LiDAR-scanner ziet en scant direct alle vormen (rond, vierkant, driehoek et cetera) in jouw omgeving. Als de scanner bijvoorbeeld een bank in jouw omgeving scant, weet jouw smartphone dan ook dat daar daadwerkelijk een bank staat.

‘LiDAR is één van de eerste échte diepte sensoren die in een populaire smartphone is ingebouwd,’ vertelt Jochem Rommens – developer bij Dutch Rose Media -.

Om het nóg realistischer te krijgen kun je LiDAR combineren met occlusion. Door middel van occlusion kunnen objecten op een realistischere manier in je omgeving worden geplaatst. Een meubelfabrikant kan bijvoorbeeld consumenten digitale meubels laten plaatsen in hun eigen huis. De consumenten kunnen op deze manier een digitale stoel achter een eettafel zetten, om te zien of het past bij het interieur. LiDAR & occlusion zorgen er samen voor dat de digitale stoel ook daadwerkelijk ‘achter’ de tafel staat. LiDAR kan het dus voor consumenten een stuk toegankelijk en makkelijker maken om vóór een winkelbezoek al te kijken welke meubel het beste past in het huis, een soort pre-experience!

‘LiDAR kan de user experience van app gebruikers verbeteren, doordat het dus sneller en makkelijker werkt,’ vertelt Jochem Rommens. ‘Daarnaast zijn wij zeker al aan het experimenteren met LiDAR en hoe wij dat kunnen toepassen in (toekomstige) projecten.’

Deze pre-experience kan een smartphone zonder LiDAR niet 100% geven. Een smartphone zonder LiDAR scant alleen platte vlakken; denk hierbij aan de oppervlaktes van tafels, vloeren en muren, dus niet de diepte van de gehele tafels, vloeren en muren. Ook hier kan je AR-objecten plaatsen en zou de digitale stoel in principe ‘achter’ de tafel kunnen worden geplaatst. Echter zal de stoel alleen maar verdwijnen ‘achter’ het tafelblad (doordat het alleen de oppervlakte scant), maar niet achter de tafelpoten of andere stoelen. Ondanks dat een tafelpoot natuurlijk ook een oppervlakte is, is het te klein om dat te scannen, waardoor je een onrealistisch beeld kunt krijgen. LiDAR lost dit op.

In de video hieronder kun je het verschil zien tussen een smartphone met én zonder een LiDAR-scanner (links met LiDAR en rechts zonder LiDAR).

17-11-2020
, ,