Bel ons

Vliegende bommenwerper in Oorlogsmuseum Overloon

Het onmogelijke, mogelijk maken. Wie had gedacht dat bezoekers van Oorlogsmuseum Overloon de opgegraven Lancaster NN775 in het museum rond zouden zien vliegen? 

Het levensgrote toestel (31 meter bij 21 meter) crashte in 1945, maar is dit jaar opgegraven en naar Oorlogsmuseum Overloon gebracht om het te exposeren. Vanwege de hoeveelheid aan wrakstukken (meer dan 2.000) kunnen bezoekers met eigen ogen zien hoe groot de bommenwerper, die gebruikt werd in de strijd tegen de Duitsers, nu écht was. Naast het exposeren van de wrakstukken wilde het museum de bezoekers ook een beeld geven van hoe de bommenwerper er in het echt uitzag. Met behulp van augmented reality vliegt de Britse Lancaster NN775 nu virtueel door het museum! 

Eerst zien, dan geloven  

Het enige wat je hoeft te doen is scannen en kijken. Bij het toestel liggen drie grote vloerstickers die bezoekers kunnen scannen via de app met hun smartphone. Hierna kunnen zij met eigen ogen zien hoe de bommenwerper er ooit uit zag. Ook krijgen bezoekers via de app insights over de cockpit, staart, motoren en het landingsgestel. Daarnaast wordt er uitgebreid stilgestaan bij de 7-koppige bemanning die in 1945 crashte, hun namen en gezichten zullen hierdoor niet worden vergeten. 

*De Britse bommenwerper is door imagetracking gepositioneerd en blijft door plane tracking op de juiste plek staan. Zo zijn bezoekers in staat het toestel vanuit alle klanten te bekijken. 

 AR-storytelling in musea

Musea maken steeds meer gebruik van immersieve technologieën zoals augmented reality. Het is een interactieve en visuele manier om (geschiedenis)verhalen te blijven vertellen aan de jongere generaties, aangezien zij juist met deze technologieën opgroeien. 

‘Augmented reality is een ontzettend mooi middel om het onmogelijke, mogelijk te maken’ vertelt Janneke Kennis dan ook tijdens een persoonlijke rondleiding. Mensen zijn van harte welkom in het Oorlogsmuseum Overloon om de levensgrote Britse Lancaster in levenden lijve voor zich te zien verschijnen!  

Voor nóg meer (technische) insights, laat het ons weten en dan praten wij je graag bij!

21-12-2021
,