Bel ons

Graffiti op de kunstwerken van Museum Helmond

Een schilderij uit een museumcollectie gebruiken als startpunt van jouw eigen graffitiwerk. Dat klinkt als vandalisme. Bij TAG! – een interactieve tentoonstelling voor en door jongeren – stond dit juist centraal.   

Ontstaan

Het project TAG! is voortgekomen uit een samenwerking van het Museum Helmond, Tijdlab en Dutch Rose Media. Vanuit de regeling ‘creatief gebruik digitaal erfgoed’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie ontstond het idee om samen met jongeren een interactieve tentoonstelling te realiseren die tijdens de Cultuurweek WAH?! geopend werd. Een tentoonstelling voor en door jongeren mag zeker een rebels randje hebben, en met die gedachte ontsprong al snel het idee om de kunstcollectie op een interactieve manier te linken aan graffiti.

Voor en door jongeren

Om jongeren een zo groot mogelijke invloed op het eindresultaat te geven stonden er aan de start van dit project nog veel zaken open. Zo was het nog een grote vraag hoe de tentoonstelling zou functioneren en welke kunstwerken getoond gingen worden. Na de samenstelling van een focusgroep bestaande uit derdejaars middelbare scholieren zijn we via meerdere workshops het concept en de precieze invulling van de tentoonstelling steeds verder uit gaan werken. Tijdens deze workshops hebben de jongeren meer geleerd over onderwerpen als storytelling en augmented reality en zijn ze ook op ontdekkingstocht gegaan door het depot van Museum Helmond.

Twee jongeren bewerken het narratief

Eén van de doelen van TAG! was om deelnemers aan de Cultuurweek WAH?! op een interactieve manier aan de slag te laten gaan met het verhaal of de boodschap van een kunstwerk. Hiervoor zijn er door de jongeren vijf kunstwerken uit de collectie Mens en Werk gekozen waarbij zij dachten dat het narratief goed en bewerkbaar was. Bij ieder van deze kunstwerken zijn er daarna opdrachten bedacht die als doel hadden om de boodschap van het werk met augmented graffiti te versterken of compleet te veranderen. Als tool hiervoor werd de app van Digital Sprayers ingezet. Deze app maakt het mogelijk om de wereld van een laag augmented graffiti te voorzien. 

Naast de selectie van kunstwerken en bijbehorende opdrachten moest er ook nagedacht worden over de opstelling van de tentoonstelling. Welke achtergrondkleur past bij ieder kunstwerk, hoe valt de belichting het mooiste en wat komt er op de informatiebordjes te staan. Allemaal voorbeelden van vragen waar via brainstorms, discussies en testopstellingen invulling aan is gegeven.

Opstelling

Eindresultaat

Vanaf 18 april – openingsdag van de Cultuurweek WAH?! – was de interactieve tentoonstelling TAG! te bezoeken. Dat deze kunstexpositie niet enkel om het bewonderen van het kunstwerk draaide viel in goede aarde. Vol enthousiasme gingen de scholieren aan de slag om via augmented graffiti hun eigen draai aan de kunstwerken te geven. Het creëren van nieuwe werken tijdens een expositie zelf, is dat ooit eerder gebeurd?

Digital Sprayers

We kijken terug op een dynamisch en inspirerend project waaruit nogmaals is gebleken dat jongeren over een enorme dosis aan creativiteit beschikken. Een kunsttentoonstelling ligt normaliter misschien niet midden in de belevingswereld van jongeren, maar door samen met hen hier vorm aan te geven hebben we een variant hierop weten te realiseren die met veel enthousiasme en energie ontvangen is. Wat ons betreft een project dat naar meer smaakt!

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie. 

Meer weten over onze projecten? Neem dan gerust een kijkje op ons portfolio.

17-05-2022
, , , ,