Bel ons

De virtuele renovatie van middeleeuws Kasteel Valkenburg

Gelukkig huwelijk tussen geschiedenis en augmented reality

De middeleeuwen met hun koene ridders, schone jonkvrouwen en onneembare vestingen blijven tot de verbeelding spreken. Neem nu Kasteel Valkenburg op de Limburgse Heunsberg. Op het eerste gezicht rest enkel een ruïne, maar schijn bedriegt. Augmented reality en volumetric video herstellen het imposante kasteel in ere. Met hulp van Dutch Rose Media, 4DR Studios en bezoekers op tijdreis. 

Een geschiedenislesje vooraf. Het eerste kasteel Valkenburg dateert van rond 1075 en werd nog geen vijftig jaar later verwoest door vijandige legers. De tweede burcht op deze plek onderging hetzelfde lot. Driemaal leek scheepsrecht: het derde kasteel verrees rond 1250 en bleef meer dan vier eeuwen overeind. Tot Franse troepen het in het voorjaar van 1672 innamen om vanuit hier Maastricht te veroveren. 

Begin december van datzelfde jaar zette het Staatse leger van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de tegenaanval in waarbij het kasteel uit tactische overwegingen werd verwoest. Eeuwenlang herinnerde slechts de ruïne aan het roemruchte verleden van het kasteel, sinds 1967 een beschermd rijksmonument. Restauratie leek schier onmogelijk. Leek, want vandaag de dag schittert het kasteel als nooit tevoren. 

Driedimensionale modellen als uitgangspunt 

Toegegeven, een fysieke restauratie is het niet, maar het is absoluut het fraaiste alternatief. De virtuele opbouw van de ruïne begon toen een bouwhistoricus Kasteel Valkenburg driedimensionale modellen van het kasteel in zijn gloriedagen gaf. Een uitstekend uitgangspunt voor Dutch Rose Media om in nauwe samenwerking met 4DR Studios op verder te bouwen. Van concept, script, design en software tot en met het digitaliseren van de driedimensionale modellen en het creëren van levensechte hologrammen. Die virtuele bouwwerken werden exact op hun oorspronkelijke plek in het landschap gezet. 

Behind the scenes 4DR Studios volumetric video studio

Twee doelgroepen, twee wandelingen 

Beoogde doelgroepen voor Kasteel Valkenburg zijn enerzijds liefhebbers van (bouw)historie geïnteresseerd in de ontstaansgeschiedenis en anderzijds gezinnen en jongeren op zoek naar een mooi verhaal, gegoten in een verrassend jasje. Tijdens twee bijzondere historische wandelingen worden beide doelgroepen op hun wenken bediend. Het enige wat ze moeten doen is de augmented reality-app downloaden op hun smartphone. Een minigame brengt ze thuis alvast in de juiste stemming en maakt ze vertrouwd met de technologie. 

Hobbyhistorici halen hun hart op met de bouwhistorische route. De virtuele rondleiding door onder meer kapel en ridderzaal geeft een uniek beeld van de verschillende bouwfases en functies van het kasteel en zijn indrukwekkende ruimtes. En het blijft niet bij toekijken: de deelnemers dragen hun virtuele steentje bij aan de wederopbouw.

Middeleeuwse bruiloft 

Ook deelnemers aan de belevingsroute worden geacht de handen uit de mouwen te steken. Zij vallen via hun smartphones namelijk midden in de voorbereidingen van een middeleeuwse bruiloft in 1495. Niet zomaar een bruiloft, maar die van Anna van Culemborg en Jan van Pallandt, als drost de belangrijkste man van het Land van Valkenburg. En er moet nog heel wat gebeuren voor het jawoord kan klinken. 

Samen met andere personages zijn marktkoopman Lambert en schoonmaakster Heleen druk in de weer. In de volumetric videostudio van 4DR Studios werden ze minutieus opgebouwd tot levensechte avatars, nu wijzen ze tijdreizigers in 1495 de weg én de klusjes. De valbrug moet nog open, de kaarsen branden nog niet en ook het schild hangt nog niet op zijn plaats in de ridderzaal. De app zorgt ervoor dat bezoekers alle werkzaamheden kunnen uitvoeren zodat niets een feestelijke bruiloft nog in de weg staat. 

Levende geschiedenis

In de werkelijke wereld is het dan wel onmogelijk om Kasteel Valkenburg in ere te herstellen, vooruitstrevende technologieën maken het beste alternatief wel mogelijk. Zo is er iedere dag weer middeleeuws leven op en om het kasteel. Muren worden opgebouwd, torens herrijzen en bezoekers worden onmisbaar onderdeel van levende geschiedenis. De twee historische wandelingen door het verleden van Kasteel Valkenburg zijn trouwens inbegrepen bij een bezoek aan kasteel en bijhorende fluweelgrot. Het kost bezoekers dus niets extra’s om Kasteel Valkenburg in al zijn middeleeuwse grandeur te beleven.

Met eigen ogen ervaren?

Met augmented reality en volumetric video krijgen verloren gewaande historische locaties, personages en objecten weer tastbaar elan, in 3D. In Valkenburg, en bij onze oosterburen, zoals je hier kunt zien. Ook iets voor jouw locatie? Vraag hier een demo aan en ervaar de mogelijkheden en impact. 

23-09-2022
, ,