Bel ons

In deze Hanzesteden spat de kleurrijke geschiedenis van de muren

Ode aan het verleden met augmented twist van nu

Voor buitengewone kunst hoef je niet per se naar het museum; soms vind je het op straat. Een getalenteerde street artist verandert een alledaagse grijze muur in een galeriewaardig kunstwerk met een frisse, urban vibe, waard om bewonderd te worden. Voor in totaal 14 Hanzesteden doen Dutch Rose Media en 4DR Studios daar een creatieve schep bovenop. Dankzij augmented reality spat hier de glorieuze geschiedenis van weleer letterlijk van historische muren. Soms komen ze zelfs tot leven. 

Eerst even een opfrisser. In de vroege middeleeuwen vormden kooplieden in onder meer Nederlandse en Duitse steden het Hanzeverbond. Aangesloten steden kochten gezamenlijk goederen in, tegen voordelige voorwaarden. Die goederen verscheepten ze ook in groepen waardoor het risico op zeeroverij verkleinde. Al die voordelen leverden de Hanzesteden veel geldelijk gewin en aanzien op. De steden werden machtige, gefortuneerde handelscentra vol sierlijke koopmanshuizen en imposante handelskantoren. En met grote aantrekkingskracht op kunstenaars die artistieke bloei met zich meebrachten.

Metershoge muurschilderingen

Anno 2023, 800 jaar na de eerste samenwerking, brengen diverse Hanzesteden in de Nederlands-Duitse grensregio een eigentijdse ode aan deze geschiedenis. Mogelijk gemaakt door INTERREG, een Europese subsidieregeling voor ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Uit deze pot ontving Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen subsidie om de Hanzesamenwerking in de regio te versterken. Met dat doel werden veertien Hanzesteden opgevrolijkt met metershoge muurschilderingen die terugblikken op toen, met een twist naar nu. Allemaal anders, maar met duidelijke familietrekjes. 

Bron afbeelding: De Strakke Hand | Instagram

De Strakke Hand is de perfect gekozen naam van het kunstenaarscollectief dat de unieke muurschilderingen in de Hanzesteden maakte. Basis van elke strak gezet kunstwerk is een foto van twee inwoners van nu, in kleding van toen. Zo smult in de Koekstad een jonge Go Ahead Eagles supporter van Deventer koek en oefenen in Maasbommel mandenvlechters hun ambacht uit aan de populaire recreatieplas De Gouden Ham. 

Onwillige strandstoel

Tweedimensionaal zijn de muurschilderingen al boeiende blikvangers, toch zochten de Hanzesteden manieren die de beleving met augmented reality nog indringender en levendiger maken. Werk aan de winkel voor Dutch Rose Media en 4DR Studios. We ontwikkelden een dynamische augmented reality experience met bijbehorende smartphone app. Hiervoor filmden we in onze volumetric capturing stage twee Duitse en Nederlandse acteurs en de diverse accessoires die in het verhaal terugkomen. De professionele acteurs maakten het werken prettig en relatief eenvoudig. Datzelfde gold helaas niet voor alle props. Zo vergde een strandstoel in de beleving van Emmerik aan de Rijn wat extra creativiteit. Het doek van de stoel was namelijk te dun waardoor tijdens het filmen optische gaten in de stof vielen. Een strategisch geplaatste handdoek deed uiteindelijk wonderen.

Nadat alle opnames waren gemaakt en opgepoetst, voegden we de definitieve shots toe aan de app: klaar voor gebruik. En dat gebruik is kinderlijk eenvoudig. Ter plekke maak je als bezoeker een scan van de muurschildering. Meteen verschijnen hologrammen van de Nederlandse of Duitse acteurs. Ze vertellen mooie verhalen uit de historie van de stad, bijvoorbeeld over de bekende Deventer beddenfabrikant Auping. Eenmaal thuis ontgrendel je via de app steeds weer de muurschilderingen, hun verhalen en achtergrondinformatie, ook over alle andere Hanzesteden. Mooie trigger om die steden eveneens te gaan ontdekken! 

Jouw verhaal vertellen?

Deze creatieve experience laat heel goed zien hoe volumetric video het verleden in een urban setting tot leven brengt. Dat opent de deuren naar unieke citymarketing waar augmented reality en storytelling vol onverwachte ontmoetingen gebruikers het verhaal intrekken. Misschien een trigger om het verhaal van jouw gemeente of organisatie ook eens op zo’n meeslepende manier te vertellen? Wij denken graag met je mee! 

29-03-2023
, , ,